onsdag den 1. oktober 2008

Vollsmose-debat om medier

SkibhusAvisen 01.10.2008 1. sektion Side 8

Vollsmose: Terror, burka, islam og kriminalitet fylder mediernes avisspalter, når Vollsmose dækkes. Fredag den 12. september mødtes medier, Vollsmose-borgere og Grundtvigs Højskole til en debat, der satte fokus på hvordan kommer vi videre. Råb op og bland jer og drop stereotyperne.

Vollsmose Kulturhus var fyldt med 130 Vollsmose-borgere, journalister og elever fra Grundtvigs Højskole .

Panelet bestod af seernes redaktør fra TV 2 Lars Bennike, journalist fra Foreningen Ansvarlig Presse Nagieb Khaja, socialrådgiver Asmaa Abdol- Hamid og medieforsker Randi Marselis.

Vollsmose = Terror
Højskolelærer Søren Lerche var ordstyrer og introducerede debatten med:
-Ud af de sidste to års artikler om Vollsmose er 18 procent relateret til terror. Hvilken betydning har det for Vollsmose?

Lars Bennike har i 18 år arbejdet på TV2, som blandt andet nyhedschef og 1. juli i år tiltrådte han stillingen som seernes redaktør.

Hans rolle er i dag at levere kritikken fra blandt andet Vollsmose-borgere til journalister og redaktører på TV 2. Derfor havde Grundtvigs Højskole inviteret ham til Vollsmose.
Hvordan bryder man stereotyperne?

-Vi forsøger at bryde med stereotyperne. I aften har vi for eksempel et indslag om, at man i Vollsmose er begyndt at spille golf. Det synes jeg, er med til at give et andet billede af Vollsmose. TV 2 tilstræber ikke at lave et unuanceret billede af indvandrere. Vi dækker Vollsmose efter samme princip som alle andre sager, siger Lars Bennike.

Nagieb Khaja syntes, at medierne bærer et stort ansvar i forhold til fastholdelse af stereotyper. Hvis det ikke har noget med etnicitet, kriminalitet eller religion at gøre, så hører vi aldrig en kilde med anden etnisk baggrund udtale sig. Folk med indvandrerbaggrund bliver ikke interviewet, når artiklen handler om hverdagshistorier som for eksempel huspriser, benzinpriser, vejret, huller i vejen, den offentlige sektor. Medierne opbygger dermed stereotyper og fastholde et dem og os, forklarede han.

Lars Bennike modargumenterede:
-Det er sjældent, at man kan få indvandrere til at stille op. Jeg vil opfordre jer til at stille op i medierne til andre sager end kriminalsager. I har pligt til at stille op, sagde han.

Grunden til at Grundtvigs Højskole mente, at det var relevant at bringe emnet op til debat og at man også tager til Blågårds Plads den 3. oktober og Gellerup den 10. oktober er den demokratiske problemstilling, som udspillede sig i debatten i kulturhuset i Vollsmose.

TILBAGE TIL FORSIDEN

Ingen kommentarer: