torsdag den 2. oktober 2008

Debat: Medierne og Blågårds Plads

Borgere på Nørrebro er vrede over mediernes dækning af unge med anden etnisk baggrund. TV2 og Dagbladet Politiken stiller op til dialogmøde fredag 3. oktober på Blågårds plads.




Der forventes fuldt hus, derfor opfordres interesserede til at komme i god tid for en siddeplads.

Blandt etniske minoriteter er der en udbredt mistillid til medierne. De seneste ugers fokus på skyderier i Danmark har fået en gruppe unge fra Grundtvigs Højskole og Foreningen Ansvarlig Presse til at indbyde TV2 og Dagbladet Politiken til et dialogmøde.

Lars Bennike, seernes redaktør ved TV2, håber at dialogmøderne vil kunne danne grundlaget for en frugtbar dialog mellem etniske minoriteter og mediebranchen.

»Mange unge med anden etnisk baggrund har mistet tilliden til medierne. De kan ikke genkende sig selv i mediebilledet, og som borgere føler de, at medierne er blevet en modstander. Mange unge vælger helt at boykotte de danske medier, og det er et demokratisk problem. Et problem som vi i pressen har et medansvar for, ligesåvel som vi har et medansvar for at løse det«, udtaler Fikré el-Gourfti fra foreningen Ansvarlig Presse.

Det er alment accepteret på danske redaktioner, at nydanskere ikke kan bruges som hverdagskilder. Det kom allerede frem i 2005, hvor ugebrevet A4 lavede en undersøgelse, hvor journalister fra Dagbladet Politiken og TV2 udtalte:

»Folk ville lede febrilsk efter noget om integration og familiesammenføring – uanset vedkommende med stor kyndighed udtaler sig om velfærdskommissionen. Der er nok nogle, der ville sige, »hvorfor fanden snakker de med hende om det? – jeg tror også, nogle af mine redaktionssekretærer vil sige, at det støjer for meget i forhold til kommunikationen”, udtalte Flemming Christiansen Dagbladet Politiken.

»Jeg gider ikke have et i øvrigt godt indslag ødelagt af, at jeg ved, at folk sidder derhjemme ved kakkelbordet og bliver distraherede af, at det er indvandrere – jeg kan høre min egen far sidde og kommentere på det. Det trækker simpelthen energi ud af indslaget og skaber forvirring”, udtalte Jesper Nilausen TV2.

Fra modborger til medborger
Søren Lerche fra Grundtvigs Højskole, har i flere år arbejdet med at bygge bro mellem medier og etniske minoriteter. Der hersker en udbredt mistillid. Han påpeger, at konflikten mellem mediebranchen og etniske minoriteter er et alvorligt samfundsmæssigt problem. ”Når unge med anden etnisk baggrund end dansk ikke genkender mediebilledet af sig selv og sit boligområde, og når man ikke ønsker at bruge medierne som talerør, så har vi et demokratisk problem. Hvis man konstant føler sig skildret som modborger frem for medborger, så øges polariseringen.”

Anoir Hassouni, gademedarbejder på Nørrebro, forklarer hvordan medierne kan være med til at optrappe og nedtrappe konflikter. ”Under urolighederne i foråret 2008 så vi, hvordan et af de større dagblade var med til at løse konflikten. En af de unge fik mulighed for at fortælle om sin hverdag på Nørrebro og om, hvordan politiet udøvede grov chikane mod de unge. Chikanen var en af grundene til, at urolighederne startede. Dagen efter artiklen kom på forsiden havde vi en dialog med politi og politikere, og få dage efter var urolighederne stoppet.” Anoir Hassouni håber, at dialogen med TV2´s seernes redaktør Lars Bennike og Dagbladet Politikens indlandsredaktør Jacob Fuglsang kan udvikle sig til et langsigtet samarbejde, så medierne i højre grad skildrer den virkelighed, som de unge på Nørrebro oplever i stedet for kun at skildre Nørrebro som et sted med skyderier, narko, vold og islamisme. Håbet er at finde frem til et fælles ståsted for en fremtidig løsning.

Debatten finder sted på Blågårds Plads. Støberiet (Blågårdens Medborgerhus), Blågårds Plads 3, 2200 KBH-N
Tid: 3. oktober kl. 17-19

I debatpanelet:
- Lars Bennike, seernes redaktør TV2, tidligere redaktionschef på TV2 nyhederne
- Jacob Fuglsang, Dagbladet Politiken Indlandsredaktør
- Aydin Soei, Journalist og næstformand i Foreningen Ansvarlig Presse
- Anoir Hassouni, Gadeplansmedarbejder på Nørrebro
- Rikke Andreasen, Lektor i medie- og kommunikationsvidenskab, Malmö Universitet

Ordstyrer: Søren Lerche, Grundtvigs Højskole

TILBAGE TIL FORSIDEN

Ingen kommentarer: