søndag den 5. oktober 2008

Til kamp mod mediedækningen

Skyderi, terror, kvindeundertrykkelse og kriminalitet præger mediernes dækning af etniske minoriteter. Grundtvigs Højskole satte fredag 3. oktober på Blågårds Plads fokus på mediebilledet af etniske minoriteter. 200 borgere var mødt op til en ophedet debat.


Af Thomas Gommesen, elev ved Grundtvigs Højskole





Foto: Freddy Hagen



- Jeg har så meget had til det her samfund, at I slet ikke fatter det.



Bølgerne gik højt, da Grundtvigs Højskole og foreningen Ansvarlig Presse fredag den 3. oktober havde indkaldt til debat på Blågårds Plads mellem Nørrebro-borgere og journalister. Anledningen var, at Nørrebro og etniske minoriteter igen er i mediernes centrum og blandt mange etniske minoriteter hersker der ekstrem mistillid til medierne. Debattens emne var "Mediebilledet af etniske minoriteter – Hvordan kommer vi videre?". Panelet bestod af seernes redaktør på TV2 Lars Bennike, journalist fra foreningen Ansvarlig Presse Aydin Soei, Politikens indlandsredaktør Jacob Fuglsang, gadeplansmedarbejder Anoir Hassouni og medieforsker og lektor ved Malmø Universitet Rikke Andreassen.



Frustrationen var tydelig blandt mange af de kommentarer, som borgerne konfronterede redaktørerne med. En ung mand fik pulsen op blandt forsamlingen, da han nærmest rappede sine aggressioner ud om det mediebillede, som journalister skaber af ham som etnisk minoritet og muslim. Han afsluttede: ”Jeg er begyndt at generalisere ligeså meget som jer journalister. Jeg har så meget had til det her samfund, at I slet ikke fatter det”, hvorefter han forlod lokalet.



Problemet er ifølge Rikke Andreassen, at medierne i for stort et omfang taler om de etniske minoriteter og ikke med dem.



- Etniske minoriteter bliver stort set kun nævnt, når det handler om den kriminelle indvandrer, den undertrykte indvandrerkvinde og den ikke-integrerede indvandrer, fastslår hun. Rikke Andreassen efterspurgte flere eksperter i medierne med anden etnisk baggrund end dansk. Dette vil skabe flere forbilleder for de etniske minoriteter, der føler sig overset i medierne, og det vil kunne bidrage til at den etnisk danske majoritet vil få et mere nuanceret indtryk af etniske minoriteter og muslimer.





Jacob Fuglsang kommenterede på Rikke Andreassens efterspørgsel:



- Jeg vil høre på en hvilken som helst ekspert uanset etnicitet, hvis personen er faglig kompetent. Faglighed er væsentligere end køn og etnicitet, når vi vælger eksperter. Jeg vil høre på den person, der kan gøre læserne klogere.



Minoriteter fravælges som kilder



Det var ikke kun mediernes valg af eksperter, der blev kritiseret, men også deres brug af hverdagskilder. Journalist og næstformand for foreningen Ansvarlig Presse Aydin Soei refererede til en A4-undersøgelse, hvis resultater ifølge ham viser et demokratisk problem.



- En halv procent af de hverdagskilder, medierne bruger, er etniske minoriteter. Det er på trods af, at etniske minoriteter udgør ca. ti procent af den danske befolkning. Dette skaber et demokratisk problem, konstaterer han.



Grunden til fravælgelsen af etniske minoriteter som hverdagskilder skyldes ifølge Aydin Soei, at der hersker en institutionel racisme på redaktionerne.



- Journalister fravælger simpelthen bestemte kilder på baggrund af etnicitet. Det er ikke et udtryk for, at journalisterne ikke bryder sig om etniske minoriteter. Det er mere et udtryk for, at der hersker nogle bestemte strukturer i mediebranchen. Læseren har sværere ved at identificere sig med artiklen, hvis hverdagskilden ikke er etnisk dansk. Etniske minoriteter forstyrrer læserens identifikation, forklarer Aydin Soei.



Lars Bennike benægter ikke, at fordelingen af hverdagskilder kunne være bedre. Erfaringerne fra TV2 viser imidlertid, at det er svært at få etniske minoriteter til at stille op. De adspurgte mener ikke, at de ved nok om emnet eller taler godt nok dansk til, at de vil bruges som hverdagskilde.



Forklaringen skal ifølge Rikke Andreassen findes i, at etniske minoriteter i en lang årrække kun er blevet spurgt om vold og undertykkelse. Det resulterer i, at de etniske minoriteter ikke ønsker at stille op som hverdagskilder. På den måde ender medierne med at tale om de etniske minoriteter og ikke med dem. Gadeplansmedarbejder Anoir Hassouni efterspurgte bedre uddannede journalister, der netop kan dække de enkelte sager mere nuanceret, og at journalister skal stoppe brugen af begrebet "indvandrer", når det ikke er væsentligt i sagens sammenhæng.



Debatten fortsætter i Gellerup, Århus


Lars Bennike havde igennem debatten sået tvivl om de analyser som Rikke Andreassen og Aydien Soei havde refereret til. Ordstyrer og højskolelærer ved Grundtvigs Højskole Søren Lerche afsluttede debatten ved at henvende sig til Lars Bennike. ”Vil du tage imod en ny analyse af TV2 nyhederne, vi udvælger en tilfældig uge og derefter kommer foreningen Ansvarlig Presse på besøg på jeres redaktion, og I kan i fællesskab diskutere, hvordan vi kommer videre”? Lars Bennike imødekom forslaget og sagde han ville bringe tilbuddet videre til nyhedsredaktionen. I mellemtiden forsætter debatten fredag den 10. oktober kl. 18-20 i Gellerup i kulturhuset Globus 1. Her vil panelet bestå af Lars Bennike; seernes redaktør TV2 og tidligere redaktionschef på TV2 Nyhederne, Fikré el-Gourfti; journalist og medstifter af foreningen Ansvarlig Presse, Helle Hansen; journalist og Gellerup-borger og Solveig Smidt; lektor og studieleder ved Danmarks Journalisthøjskole. Ordstyreren vil igen være Søren Lerche, højskolelærer ved Grundtvigs Højskole.

Ingen kommentarer: